Praha drosjer

Det er en vanlig advarsel i mange turistguidebøker og TV-dokumentarer om at taxisjåfører i Praha er hensynsløse og ønsker å rive deg av under alle omstendigheter.

Heldigvis har overladingsproblemet blitt mye bedre siden 1990-tallet. Et spesielt taxipolititeam er opprettet for å fokusere på dette problemet og gjenopprette tilliten til Praha taxisjåfører. I dag er drosjesvindel i Praha sjeldnere. Likevel, til tross for det, bruker mange taxisjåfører annen praksis for å øke prisene lovlig, for eksempel ved å bruke lengre ruter, ved å belaste prisene i euro i stedet for i tsjekkiske kroner, og ved å dra nytte av sine egne valutakurser.

Problemet er velkjent selv blant lokalbefolkningen, og de vil ikke ta offentlige drosjer fra flyplassen eller togstasjonen, da tilliten til Praha taxisjåfører er nesten null. De ville alltid bestille pålitelig transport fra et taxiselskap eller bruke en applikasjon for å bestille en privat bil.

De fleste besøkende blir ikke lenge nok i Praha til å lære å ikke bli overbelastede. De fleste av dem lærer ved feil eller sammenligner priser med andre hovedsteder som London eller Paris, hvor prisene er mye høyere, og til og med ikke erkjenner at de har blitt lurt. Heldigvis er Praha Airport Transfers her for å gjøre transporten din bekymringsfri, med garanterte faste priser.

Prahas ordfører har hatt sjansen til å se selv om de mange beretningene om bytaxisjåfører som har revet bort intetanende turister er sanne

Pavel Bem, som poserte som en italiensk besøkende med falsk bart og solbriller, hyllet en taxi for en kort tur – og ble umiddelbart overbelastet med rundt 500 %. Herr Bem sa at han var sjokkert over omfanget av problemet og har lovet å trappe opp kontrollen av drosjesjåfører. En avis tenkte på undercover-operasjonen i den tsjekkiske hovedstaden. Dagsavisen Dnes - som har drevet kampanje mot overbelastning - overtalte Mr. Bem til å farge håret svart, slanke det tilbake og ta på seg bart, fippskjegg og et par dyre nyanser for forkledningen.

Opprørende overlading

En gang kledd som en "italiener", tok ordføreren en drosje for den 3 km lange reisen til Praha slott. Han befant seg i en taxi med en rigget måler og ble belastet tilsvarende 26 euro (£18; $34) for en tur som normalt skulle koste 4,3 euro. "Forkledd slik jeg var, forventet jeg absolutt å bli belastet en høyere pris, men ikke i en så opprørende grad," sa Mr. Bem. Sjåfører som blir tatt for overbelastning risikerer en bot eller kan miste førerkortet. "Sjåføren fortjener å bli hardt straffet - jeg legger saken i hendene på tjenestemenn på rådhuset." Cabbien kan risikere en bot på opptil 33 000 euro ($43 000), la han til og står i fare for å miste tillatelsen hvis han blir tatt for å fornærme seg på nytt. I en annen taxi så Mr. Bem prisen hans øke med 200 % da han spurte om han kunne betale i euro i stedet for koruna. Han sa at flere rådhusansatte ville få i oppgave å gå undercover for å finne drosjesjåfører som brøt med reglene. Praha-drosjer har regulerte målere, men noen sjåfører har installert enheter som øker prisen på målerne. En tysk parlamentariker klaget i fjor på at hun hadde blitt overbelastet under et besøk, mens de fleste lokalbefolkningen bare bruker anerkjente minibiloperatører bestilt over telefon. Tjenestemenn frykter at byens beryktede drosjebiler kan utsette noen av de millioner av turister som strømmer til Praha hvert år, og gi verdifull inntekt. I mellomtiden er Mr. Bems råd til besøkende å avtale en pris før du setter deg i taxien.

En BBC-korrespondent i Praha sier historier om uærlige drosjesjåfører har blitt en del av lokal folklore. Historier om sjåfører som kobler opp passasjerseter gir kundene et elektrisk sjokk hvis de protesterer mot prisen. ( kilde BBC )

Les mer om triste drosjehistorier her , eller sjekk mottaksposten på The Telegraph (tsjekkisk journalist truet for å løfte lokket på Praha-drosjer som «river» turister)

Taxisjåfører overlader for reisen fra Praha flyplass - Opptil 5000 CZK

Fra midten av januar 2010 har politiet i Praha utført stikkprøver og inspeksjoner av drosjesjåfører på flyplassen. I perioden frem til 23. februar kontrollerte politiet 355 drosjer og utstedte bøter på til sammen 66 000 CZK. I tillegg ble 50 sjåfører anmeldt til kommunal forvaltning og risikerer å miste førerkortet på grunn av regelbrudd. Politiet fokuserte på drosjebilene på flyplassen på grunn av hyppige klager fra passasjerer angående overlading. I følge den offisielle prislisten skulle en taxitur til Praha sentrum koste rundt 600 CZK, men noen korrupte sjåfører var ikke sjenerte for å kreve så mye som 5000 CZK.

Utdrag fra tsjekkisk presse, februar 2010

Klager på taxisjåfører

Et annet eksempel på en alvorlig situasjon ved Praha Ruzyně lufthavn er fra november 2009, da en «ulovlig» drosjesjåfør svindlet passasjerer som var undercover-offiserer i Praha rådhus. Drosjesjåføren belastet dem 2140 CZK for en 10 kilometer lang tur fra Praha Ruzyně flyplass til Hotel Diplomat (omtrent fem ganger ordinær pris). Nok en overraskelse dukket opp da politiet ville se førerkortet hans. Drosjesjåføren kjørte uten førerkort fordi han ikke hadde det, og han var allerede arrestert for samme lovbrudd en gang tidligere.

Kilde: Blesk avis, november 2009

Taximesseplass

Selv om problemene knyttet til taxitjenestene i Praha hovedsakelig angår utlendinger, spesielt turister, er lokalbefolkningen også ofte utsatt for "overlading"-praksis. Redaksjonen av ukebladet Týden hadde bestemt seg for å sjekke drosjestasjonen merket med et Taxi Fair Place, som på vegne av rådhuset har garantert rimelige priser til kundene de siste to årene. Den faktiske situasjonen er imidlertid annerledes, og «gullgraverne», som har vært forfulgt av rådhuset i mange år til ingen nytte, har allikevel frekventert drosjestasjonene merket som Taxi Fair Place. Redaksjonen bekreftet dette da de hyllet en drosje ved en taxistasjon på Taxi Fair Place. På døren viste bilen prisen på 99 CZK per kilometer (ytterligere 99 CZK gjelder bare for ombordstigning i førerhuset). Dessuten hadde taxisjåføren ingen problemer med å bryte forordningen (som regulerer en makspris til 28 CZK per kilometer). "Jeg bryr meg virkelig ikke," svarte drosjesjåføren.

Kilde: Týden Magazine ukentlig, oktober 2009